Onze school omarmt een visie waarin kennis centraal staat.

Persoonlijkheid en leiderschap worden gestimuleerd in een cultuur van beweging en effectieve communicatie.

Wij geloven in het potentieel van ieder individu en bevorderen een omgeving waarin samenwerking de sleutel is tot succes!

Om deze visie (daad)kracht bij te zetten, hebben we gekozen voor een aantal initiatieven en methodieken. Daarbij kunnen onze Sint-Janners, naast de cultuurgebonden vakken, groeien in hun totale ontwikkeling, met als focus de domeinen en de doelen van het persoonsgebonden luik van ZILL, Zin in Leven, Zin in Leren: het eigen innerlijk kompas, veerkracht, waardengevoeligheid, normbesef, relationele vaardigheden, motorische vaardigheden, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, etc.

Doorheen tal van activiteiten kunnen de leerlingen oefenen, experimenteren, leren, … en groeien binnen de uitdagende en veilige omgeving van de klas en de school.

Rots en water

Hoofddoel van Rots en Water: Het bevorderen van een positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties en het voorkomen en/of verminderen van problemen (hoe leerlingen zichzelf zien en/of hoe leerlingen met elkaar omgaan).

Dit gebeurt door het aanleren van sociale vaardigheden samen met leeftijdsgenoten, waarbij in het algemeen alle leerlingen worden betrokken. De motivatie en betrokkenheid van leerlingen is groot door de fysieke oefeningen, spelen en reële situaties (scenariotraining) en veilige sfeer waarin deze worden getraind. In elke les worden oefeningen en spelen regelmatig afgewisseld met momenten van psycho-educatie, zelfreflectie en kringgesprekken. Deze lessen gaan door vanaf het vierde leerjaar en worden gegeven door meester Micky die hiervoor de nodige opleidingen gevolgd heeft.

Bron en meer info: https://www.rotsenwater.nl/

De preventieve Buddymethodiek

Gebaseerd op het programma van Meldpunt Pesten, startten we dit schooljaar met het verdelen van alle leerlingen van de lagere school in 10 kleurgroepen, leerjaar- en graadoverschrijdend.

Samen organiseren we met regelmaat groepsactiviteiten, waar we streven naar ontmoeting, verbinding, zorg voor onszelf en elkaar, onder leiding van de kapiteins van het zesde leerjaar en het leerkrachtenteam. Zo creëren we een veilige en geborgen setting vol diversiteit, waarin we de relationele vaardigheden, die we leerden en oefenden met onze vrienden Kiko, Flo, Cas en Lisa, verder kunnen ontwikkelen buiten de klasmuren.

Met deze activiteiten wensen we de hoge drempel die er is om ‘pesten’ te melden gevoelig te verlagen. ‘Pesten melden’ kan op onze school op elk moment, door iedere persoon en op verschillende manieren: mondeling, schriftelijk via de verschillende postbussen, of per mail naar pesten@sintjanantwerpen.be, als betrokkene of als getuige (buddy ;).

Het pestprotocol

Als er melding wordt gemaakt van een mogelijke pestproblematiek, vanuit de leerlingen, de ouders, het team, … dan wordt deze sowieso au serieus genomen.

De verantwoordelijke werkgroep gaat dan na een kort onderzoek onmiddellijk aan de slag en er volgen gesprekken met de gepeste(n) en de pester(s), waarbij we de ouders indien nodig informeren en/of uitnodigen. Daarna volgt er een mediation-gesprek met de betrokken personen: een herstelgesprek waarbij we samen vooruitkijken naar de toekomst en niet wijzen met een beschuldigende vinger. De afspraken die we samen met de leerlingen maken tijdens dit gesprek worden bijgestuurd tijdens opvolgingsgesprekken met een verantwoordelijk teamlid. Tijdens al deze reflectiemomenten zetten we in op de persoonlijke groei van iedereen. Meer informatie over het pestprotocol:

Zo proberen we elke dag opnieuw samen te kleuren aan Sint-Jan.